Tanım
“Stenoz”, daralma anlamında olup, “Servikal stenoz” da boyun bölgesinde meydana gelen, omurilik ve sinir dallarının geçtiği boşluğun daralmasıdır.
3 temel sebebi vardır.
- Kanal yapısal olarak dar olabilir.
- Normal yaşlanma sürecinin bir parçası olarak diskler, içeriğinde bulunan suyun bir kısmını zamanla kaybederek dışarı doğru taşmaya başlayabilir. Bu omurilik kanalını önden daraltır.
- Ayrıca omurlar arası eklemlerde meydana gelen eskime ve yıpranma, omurilik ve sinir kökleri arkadan ve yanlardan daraltır.
- Servikal miyelopati, boyun bölgesinde omuriliğin basıya uğraması sonucu gelişen üst ve alt ekstremitelerde (uzuvlar) işlev kaybını ifade eder.
- Servikal radikülopati, boyundaki spinal sinir kökünün tahrişi ve/veya basısı sonucunda kolların belirli bir bölgesinde meydana gelen kuvvet ve duyu kaybıdır.
Tanı - Tedavi - Cerrahi Tedavi
Uyarı !!! Bilgiler hastalar için geçerli bir uygulama rehberi değildir.Tanı
Boynun direk röntgen filmleri, boyun dar kanal tanısını doğrulamak için yeterli bilgi vermeyebilir. Genellikle bu tanıyı koymak için Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) kullanılır. MRG, dar kanalı ve sıkışmış omuriliği çok ayrıntılı olarak gösterir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT), servikal kanala taşan kemik yapıları daha iyi görmek için kullanılabilir.
Elektromiyografi (EMG) ve sinir ileti hızı calışmaları dar kanal ile periferik sinir hastalıkları, özellikle de periferik sinir sıkışmalarının ayırıcı tanısında yardımcı yöntemlerdir.
Tedavi
Hafif seviyede servikal dar kanal olan olgularda ilk seçenek ameliyat dışı yöntemler olabilir.
Buna karşın kol ve bacaklardaki güçsüzlüğün ve ağrının artması, yürüme kapasitesinin ise azalması halinde genellikle cerrahi tedavi tavsiye edilmektedir. Cerrahi tedavinin amacı omurilik ve sinir kökü üzerindeki basının ortadan kaldırılmasıdır (dekompresyon).
Cerrahi Tedavi
Boynun önünden yapılan ameliyatlar:
Eğer omuriliğin sıkışmasına servikal disk, omur kemiğinin gövdesi ve ön taraftaki ligamanlar neden oluyorsa, omuriliği sıkıştıran bu parçalar boynun önünden yapılan cerrahi ile çıkartılıp omurilik rahatlatılır. Çıkartılan parçaların yerine konulan kemik greft, omurganın bu segmentini destekleyip güçlendirir.kurulan bu yapıyı daha da güçlendirmek için o segmente plak vida sistemi takmayı tercih edebilir.
Boynun arkasından yapılan ameliyatlar
Laminektomi; omuriliği arkadan sıkıştıran lamina ve ligamanların alınmasını içerir. Bazı olgularda cerrah omurgayı güçlendirmek için laminektomiye füzyon cerrahisini ilave edebilir.
Laminoplasti; boynun arkasından yapılan cerrahi ile servikal kanalın genişletilmesi esasına dayanır. Bu operasyonda bazı kemik parçaları çıkarıldıktan sonra laminalar menteşe dayanağındaki kapı gibi kaldırılıp tekrar kapanması önlenerek spinal kanal genişletilir.