Lomber Disk Hernisi
Disk hernilerinin en çok görüldüğü bölge lomber (bel) bölgedir. En çok L4-5 ve L5-S1 seviyesinde görülür. Çocuklarda oldukça az görülen lomber disk hernisi, sıklıkla 40-50 yaşları arasında görülür. Ağır yük kaldırma, omurga üzerine gelen zorlamalar, ağır fiziksel çalışmalar, fazla kilo risk faktörleri olarak sayılabilir. Bunun yanı sıra, uzun yol şoförleri, ağır iş yapanlar ve ev kadınları da risk taşıyanlar grubunda yer alırlar.
Omurga diski, dayanıklı bir örgü şeklindeki dış tabaka ve jöle kıvamında bir merkezden oluşur.
Yaşlandıkça diskin merkezi su içeriğini kaybetmeye başlar ve disk yastıklama görevini eskisi kadar iyi yapamaz hale gelir. Disk bozulmaya devam ettikçe dış tabakada yırtıklar meydana gelebilir. Buna disk rüptürü denir. Dıştaki tabakadaki bu yırtıktan sızan içteki jölemsi yapı fıtığı oluşturur. Buna disk herniasyonu denir.
Bulging: Nukleus pulpozusun anulus fibrozusa doğru yer değiştirmesidir.
Protrüzyon (prolapsus): Nukleus pulpozusun yırtılan anulus fibrozus lifleri içine doğru yer değiştirmesidir. Anulus fibrozusun dış lifleri sağlamdır.
Ekstrüzyon: Nukleus pulpozusun anulus fibrozusu yırtarak spinal kanal içine doğru taşmasıdır. Anulus fibrozusun tüm lifleri yırtılmıştır.
Sekestrasyon: Disk materyalinin koparak serbest materyal halinde spinal kanal içinde bulunmasıdır.
Teşhis - Tedavi - Cerrahi Tedavi - Komplikasyonlar - Korunma
Uyarı !!! Bilgiler hastalar için geçerli bir uygulama rehberi değildir.Belirtiler-Bulgular
Bel fıtığının en sık belirtisi bel ağrısıdır. Herniye olan (fıtıklaşan) lumbal disk omurilikteki sinirlere baskı yapacak olursa bacaklarda ağrı, uyuşukluk, elektriklenme veya güçsüzlüğe sebep olabilir. Bu durum genelde “siyatik” olarak bilinir.
Çok nadiren de olsa sırta vuran ağrılar ve uyuşmalar da gözlenebilir.
Bel fıtığının bazı belirti ve bulguları acil müdahale gerektirir. İdrar kaçırma, idrar yapamama, ayak bileğinde veya parmağında ani gelişen güç kaybı gibi şikayetler varlığında çok hızlı bir şekilde tetkik ve tedaviye başlanması gerekebilir. Gecikme olması halinde kalıcı nörolojik hasarlar gelişebilir.
Teşhis
Bel fıtığı teşhisinde öncelikle hastanın hikayesi dinlenir ve sonrasında iyi bir fizik muayene yapılır. Muayeneden sonra gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Manyetik rezonans (MRG) görüntüleme tekniği en iyi görüntüleme tekniğidir. Bel omur kemiklerinin yapısını ya da kemikleşmiş fıtıkların tespitini yapmak için röntgen ve bilgisayarlı tomografi tetkikleri de kullanılabilir. Nörolojik bir hasardan şüphelenilen vakalarda EMG (elektronöromiyografi) testi ile sinir ölçümü gerekebilir.
Tedavi
Tedavi seçenekleri üç başlık altında toplanır.
Konservatif tedavi; Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlarla tedavi,ağrı kesici- kas gevşeticiler, hafif doz kontrollü steroid uygulamaları ve fizik tedavi bu grupta yer alır.
Algolojik girişimler (ağrı tedavisi), sinir kökü çevresine ya da omurga eklemi içine belirtileri kısa dönem hafifleten enjeksiyonlar yapılması işlemidir.
Cerrahi girişimler; Cerrahi girişim gerektiren durumlar şöyledir:
Diğer yöntemler ile geçmeyen bel ağrısı ve bacak ağrısı. Burada ön görülen 4-6 haftalık konservatif tedaviye rağmen devam eden ağrılardır.
Nörolojik bulguların ortaya çıkması
Bel fıtıklarında, tartışmasız acil ameliyatı gerektiren durumlardan bir tanesi Cauda sendromu( idrar kaçırma ya da yapamama, kasık bölgelerinde his kaybı, bacaklarda ani güç kaybı), diğeri de hastada düşük ayak gelişmesidir.
Cerrahi Tedavi
Mikrodiskektomi: Cerrahi mikroskop kullanılarak yapılan girişimlerdir. Anatomik elemanlar büyük ölçüde korunduğu için sonuçlar daha iyidir. Cerrahi sahanın büyütülmesi ve aydınlatılması, cerrahi kesinin küçük olması, kanamanın daha kolay kontrol altına alınması, ameliyat süresinin ve hastanede kalma süresinin kısa olması yöntemin avantajlarıdır.
Minimal invaziv ve endoskopik girişimler: Teknolojinin gelişmesi ile özellikle son zamanlarda, endoskopik veya minimal invaziv yolla disk hernilerinin tedavisi çok kullanılan bir yöntem olmaktadır.
Komplikasyonlar
Disk hernisinin tekrar etmesi, başka bir seviyeden yeni bir disk hernisinin oluşması, ameliyat edilen bölgede iyileşme dokularının sinir köklerine yapışması sonucunda bir süre sonra ağrılar tekrar başlayabilir. Lomber disk hernisi operasyonlarından sonra enfeksiyon görülme oranı %0,5 tir.
Korunma
Bel fıtığından korunmak için, öncelikle ağır bir şey kaldırırken veya alırken eğilerek değil, dizleri kırarak almak önemlidir. Herhangi bir şeyi alırken uzanarak değil, yaklaşarak almak gereklidir. Ani olarak ağır yükleri kaldırmamak ve kaldırırken çok dikkatli olmak, ağır bir şeyi taşırken vücuda yakın tutmak, yatarken önce oturur pozisyona gelip sonra yatmak ve kalkarken de aynı şekilde kalkmak bel fıtığını önlemek için önemlidir.
Bunların yanı sıra, fazla kilo sorunu olanlar fazla kilolarını vermeye çalışmalı, otururken dik oturmalı ve belin arkasını küçük bir yastık ile desteklemelidir.
Uzun süren yolculuklarda, oturarak çalışanlarda ara sıra gezinmek, saatte bir kısa yürüyüşler yapmak, düzenli egzersizler yapmak, sigara kullanımından kaçınmak, topuklu ayakkabı giymemek ve imkan var ise yüzme sporu yapmak beli ve omurgayı korumanın yollarındandır.
Bazen bilinçsiz yapılan ağır sporlarda bel fıtığına neden olabileceğinden bilinçsiz spor yapmaktan kaçınmak gereklidir. Ayrıca böyle bir sorun için uzman bir doktora gitmek gerektiği gibi, bele yanlış uygulamalar yapılması doğru değildir. Örneğin, bele sülük konulması, belin çizdirilmesi, belin yaktırılması ve bel çektirme gibi yanlışlar ciddi iltihaplanmalara veya felce neden olabilir.
Ameliyat Sonrası İzlem
Tek seviyeli ve tek taraflı disk cerrahisinden sonra hasta ertesi gün korse kullanmaya gerek olmadan hemen ayağa kaldırılır. İki taraflı ve çok seviyeli girişimlerde, 6 hafta kadar yarı sert korse kullanılabilir. İlk 6 hafta içinde ani hareketlerden kaçınmak, belden eğilmemek, belden dönme hareketleri yapmamak ve ağır kaldırmamak gerekir. Üç hafta sonra bel egzersizlerine ve düz yol yürüyüşlerine başlanabilir.