Omurilik Darlığı
Omurilik kanal darlığı bu kanalının çepeçevre daralarak, yukardan aşağı içinden geçen omuriliği çeşitli seviyelerde sıkıştırması ve beraberinde de sinir köklerine yaptığı basıdır. Genelde 50’li yaşlardan sonra görülür. Yavaş yavaş gelişen bu hastalık farklı sebeplere bağlı olarak genç bireylerde de görülebilir.
Bireyler yaşlandıkça omurlar arasında bulunan diskler büzüşür, bu da kemik çıkıntılarının ortaya çıkmasına ve kanalın daralmasına sebep olur. Dejenerasyon olarak geçen bu durum yaşlanmayla beraber görülür.
Travma, vücudu kötü kullanma, genetik faktörler gibi birçok etken sonucunda spinal kanalı oluşturan yumuşak doku ve kemik yapıların kalınlaşması ve kabalaşması ile bu kanal daralması meydana gelebilir.
Belirtiler - Teşhis - Tedavi
Uyarı !!! Bilgiler hastalar için geçerli bir uygulama rehberi değildir.Belirtiler
Hastaların en tipik şikayetleri yürüme mesafesinde kısalmadır. Bu durum, belli bir mesafe yürüdükten sonra bacaklarında gelişen kuvvetsizlik, his değişikleri, uyuşma-karıncalanma olması ve adeta bacakların artık adım atamayacak hale gelmesidir. Bu durumda hastalar mutlaka oturacak bir yer ararlar. Oturup, biraz öne eğilme ile bacaklara yeniden güç gelir ve yürüyüşe yeniden başlarlar. Ancak yine belli bir mesafe sonrası şikayetler tekrar eder ve yine oturma gereksinimi doğar. Ayakta durmak veya yürümekle çıkan bu klinik tabloya “nörojenik klaudikasyon” denir.
Uzun süre oturma veya ayakta kalmayla şikayetler kötüleşir. Mevcut şikayetler gelip gidebilir ve zaman içinde değişen şiddetlerde olabilir. Öne eğilmek ya da oturmak spinal kanal çapını artıracağından ağrı şikayetinin azalmasını veya tamamen kaybolmasını sağlayabilir.
Teşhis
Röntgen filmleri çekilerek daralmış disk aralıkları ya da kalınlaşmış faset eklemlerine bakılabilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR) sayesinde son derece detaylı olarak spinal kanaldaki darlık ve omuriliğin sıkışma durumuna dair bilgi edinilebilir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) veya lomber miyelogram da aynı şekilde detaylı görüntüler elde etmek için kullanılabilir.
Tedavi
- Cerrahi Dışı Seçenekler:
Bu tedaviler arasında eşlik eden inflamasyonu (tahriş) azaltan anti-inflamatuar ilaçlar (ağızdan veya iğne) veya ağrı kesiciler (analjezikler) sayılabilir.
Esneklik, kuvvet ve kondisyonunuzun korunması ve artırılması yoluyla günlük aktiviteleriniz kolaylaştırması için fizik tedavi önerilebilir.
İğne tedavisi olarak da bilinen spinal enjeksiyonlar (epidural kortizon enjeksiyonları gibi) önerilebilir.
- Cerrahi Tedavi:
Dar kanal kemik kanalın darlığı sonucu olduğundan cerrahide amaç kemik kanalın açılarak sinirlere yeterli yer sağlanmasıdır. Bu işleme lumbal dekompresyon cerrahisi yada laminektomi denir
Uygulandığında cerrahi bacak ağrısını ve daha az etkili olmakla birlikte bel ağrısını düzeltecektir. Hastaların normal aktivitelerinin pek çoğuna dönmesine haftalar içinde izin verilir. Normal aktivitelere dönüşte yardımcı olması için ameliyat sonrası rehabilitasyon önerilebilir.
Dar kanal olgularında bazen omurlar birbiri üstünden kaymış (spondilolistezis) olabilir. Bu durumda omurlar arasında anormal hareketler (instabilite) olabilir. Bu gibi vakalarda dekompresyon cerrahisine ek olarak ilgili omurların tespiti için spinal füzyon cerrahisi de yapılmalıdır Füzyon birbirine tespit edilecek omurların arasına kemik parçaları, kemik benzeri maddeler ve/veya metal aletler (enstrümentasyon) yerleştirilerek yapılır.
Lomber dar kanal hastalarının çoğunda ameliyattan sonra ağrılar azalmakta ve ameliyattan 6 ile 9 ay sonra tüm aktivitelerinde belirgin düzelme ve artış görülmektedir. Günlük aktivitelere ve normal bir yaşama dönülebilmesi için genellikle ameliyat sonrası bir rehabilitasyon programına başlanır.