Tanım
Bir omur cisminin diğer omur cisminin üzerinde öne veya arkaya doğru kaymasına bel kayması denir. Bu rahatsızlığa bağlı sinir köklerine bası varsa bel ağrısı ve ilaveten uyluk ve bacak ağrısı, güçsüzlük ve uyuşukluk ta oluşabilir.
Bel ağrısı nedeniyle doktora başvuran hastaların %5 -10 ‘unda bel kayması olduğu tespit edilmiştir. Omurga ve çevresi bağ dokularında yaşlanma sonucu meydana gelen yıpranma nedeniyle genellikle 40 yaş üstünde görülür. Bu tip kaymalar genellikle L4 omurun L5 üzerinde öne doğru kayması şeklindedir. Bel kaymasına çoğu zaman “dar kanal” da eşlik edebilir.
Belirti ve Bulgular - Tanı - Tedavi - Cerrahi Tedavi
Uyarı !!! Bilgiler hastalar için geçerli bir uygulama rehberi değildir.Belirti-Bulgular
Hastalarda bel ağrısı yanı sıra tek veya iki taraflı kalça ağrısı, bacak ağrısı, bacakta karıncalanma, yürüme güçlüğü, yürüme mesafesinin kısalması ve hastalığın daha ileri durumunda ise bacakta güçsüzlük oluşur.
Tanı
Bel kayması şüphesinde ilk önce 4 yönlü çekilecek röntgen filmleri (ayakta durma pozisyonunda,öne eğilerek ve belini geriye doğru atarak) tanı koymaya yardımcı olacaktır.
Ardından bilgisayarlı tomografi (BT) tetkiki kemik yapıların ve omurga eklem yapılarının görüntülenmesi için yapılmalıdır.
Nihai olarak da manyetik rezonans görüntüleme (MR) tetkiki yapılabilir.
Bu tetkikler sonucunda kaymanın derecesi, bir omurun diğeri üzerinde kayma yüzdesi olarak hesaplanır ve 1.,2.,3.,4. derece olarak sınıflandırılır.
Tedavi
İlk seçenek tedavi yöntemi olan ameliyatsız tedavi şu durumlarda uygulanabilir:
Şikayetleriniz sadece bel ağrısı ise,
Kayma miktarınız şiddetli değil ise,
Doktorunuz muayenesinde ve tetkiklerinde ciddi bir sinir basısı ve etkilenmesi düşünmemişse.
Bu yöntemler, istirahat, ağrı kesici ve anti-inflamatuar ilaçlar, geçici korse kullanımı ve fizik tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler tek başlarına veya birlikte kullanılabilir.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ile yakınmaları geçmeyen hastalarda cerrahi tedavi gerekli olabilir. Aynı zamanda kayma nedeni ile omurilik basısı var ise ve bu da ciddi nörolojik araza (düşük ayak, idrar kaçırma) neden oluyorsa erken cerrahi müdahale de gerekebilir.
Sıklıkla tercih edilen cerrahi yöntem spinal füzyondur. Aynı zamanda omurilik basısı var ise bunu rahatlatmak için bası yapan yerler temizlenir.
Ameliyat işlemi önden veya arkadan ya da her iki taraftan yapılabilir. Metalik implantlar tespit materyalleri olarak kullanılabilir. Operasyon sonrası iyi bir rehabilitasyon programı ile iyileşme gerçekleşir.