Menengioma
Beynin etrafını saran araknoid isminde, örümcek zarı şeklinde olan zardan köken alan tümörlerdir. Beyinde en çok rastlanan tümörlerden birisidir.
Çoğunluğu benign (iyi huylu) olmasına rağmen az kısmı malign (kötü huylu) karakterde olabilir. Menengiomalar genellikle başka yere sıçramaz. Yani aslında kaner değildirler. Ancak tipik olmayanlar, beynin farklı bölgelerinde veya daha önce ameliyat edilen yerde tekrarlayabilirler.
Teşhis - Tedavi
Uyarı !!! Bilgiler hastalar için geçerli bir uygulama rehberi değildir.Tipleri
Meningiomalar, mikroskopideki hücre cinslerine göre ve beyinde bulundukları yerlere göre tiplendirilirler. Yerleşim yerlerine göre cerrahın ameliyat planı ve menenigomanın cinsine göre tedavi/takip şekli değişmektedir.
Hücre cinsine göre (Dünya Sağlık Örgütü Sınıflaması);
- Tipik (Derece I)
- Atipik (Derece II)
- Malign (Derece III)
Beyinde yerleşime göre;
- Konveksite (Beynin yüzeyinde olanlar)
- Olfaktor oluk ( Koku alma sinirine komşu)
- Parasagittal (Beynin iki yarısı arasında)
- Kavernöz sinüs (Göze ve yüze giden sinirlerin içinde bulunduğu yapıda)
Yol Açtığı Yakınmalar
Menengiomanın beyinde bulunduğu yer, menengiomanın büyüklüğü ve çevresindeki ödeme göre yakınmalar değişebilmektedir. Bu şikayetler tek başına olabileceği gibi birkaçı da beraber olabilmektedir. Şikayet olmadan, tamamen tesadüfen de saptanabilmektedir.
- Baş ağrısı Kol-bacaklarda felç, Kol-bacaklarda uyuşukluk
- Bulantı-kusma Koku almada kayıp Bilinç kaybı
- Nöbet İşitme kaybı Denge kaybı
Teşhis
- Hastanın Hikayesi
- Fizik muaeyene ve nörolojik muayene
- İlaçlı ( Kontrastlı) BT
- İlaçlı ( Kontrstlı ) MR
- MR anjiografi (Menengiomanın damar komşuluklarının tespiti için)
Tedavi
Menengioma tedavisinde hastanın şikayetleri, muayenesi, menengiomanın yeri, büyüklüğü ve çevresinde ödem olup olmamasına göre değişir. Hastanın menengioması rastlantısal olarak tespit edilmiş, çok büyük değil ve muayenesi normal ise takip edilebilir. Ancak kitlenin yeri tehlike bir bölgeye yakınsa, poliklinik takiplerinde kitle büyüyorsa, çevresinde belirgin ödem olmaya başlamışsa veya hastanın nörolojik muayenesinde kötüye gidiş varsa cerrahi planlanmaktadır. Ameliyatta genel amaç hastaya zarar vermeyecek şekilde menengiomanın hepsinin çıkartılmasıdır. Ancak menengioma beynin çok önemli bölgelerine veya damarlarına yakınsa bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Geride menengiomanın bir kısmı bırakılabilir.
İlaç Tedavisi: Daha çok ödem ve/veya nöbet için verilir. Menengiomayı ilaç ile tedavi etme durumu yoktur.
Ameliyat: Menengioma ameliyat ile tamamen çıkartılabilirse hastalıktan tamamen kurtulma ihtimali yaratılabilmektedir. Menengioma beyinde kalıcı hasar yaratmadıysa ameliyattan sonra kuvvetsizlik, uyuşma ve nöbet gibi belirtiler kaybolabilmektedir.
Radyoterapi / Radyocerrahi: Geride menengioma kaldıysa, ilerleyen zamanlarda kalan menengioma büyüp hastada problemlere yol açmasında diye kitlenin tipine göre radyoterapi veya radyocerrahi uygulanabilir. Ayrıca tümörün çok küçük olup beynin ulaşılması güç bölgelerine yakınsa hasta ameliyat edilmeden radyocerrahi ile tedavi yoluna gidilebilir.