Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi)

Disk hernilerinin en çok görüldüğü bölge lomber (bel) bölgedir. En çok L4-5 ve L5-S1 seviyesinde görülür. Sıklıkla 40-50 yaşları arasında görülür. Ağır yük kaldırma, omurga üzerine gelen zorlamalar, ağır fiziksel çalışmalar, fazla kilo risk faktörleri olarak sayılabilir. Bunun yanı sıra, uzun yol şoförleri, ağır iş yapanlar ve ev kadınları da risk taşıyanlar grubunda yer alırlar.

Belirtiler-Bulgular

Bel fıtığının en sık belirtisi bel ağrısıdır. Herniye olan (fıtıklaşan) lumbal disk omurilikteki sinirlere baskı yapacak olursa bacaklarda ağrı, uyuşukluk, elektriklenme veya güçsüzlüğe sebep olabilir. Çok nadiren de olsa sırta vuran ağrılar ve uyuşmalar da gözlenebilir.

Bel fıtığının bazı belirti ve bulguları acil müdahale gerektirir. İdrar kaçırma, idrar yapamama, ayak bileğinde veya parmağında ani gelişen güç kaybı gibi şikâyetler varlığında çok hızlı bir şekilde tedaviye başlanması gerekir.

Teşhis

Bel fıtığı teşhisinde öncelikle hastanın hikayesi dinlenir ve sonrasında iyi bir fizik muayene yapılır. Muayeneden sonra gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Manyetik rezonans (MRG) görüntüleme tekniği en iyi görüntüleme tekniğidir.

Tedavi

Tedavi seçenekleri üç başlık altında toplanır.

Konservatif tedavi; Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlarla tedavi,ağrı kesici- kas gevşeticiler, hafif doz kontrollü steroid uygulamaları ve fizik tedavi bu grupta yer alır.

Algolojik girişimler (ağrı tedavisi), sinir kökü çevresine ya da omurga eklemi içine belirtileri kısa dönem hafifleten enjeksiyonlar yapılması işlemidir.

Cerrahi girişimler; Cerrahi girişim gerektiren durumlar şöyledir:

  • Diğer yöntemler ile geçmeyen bel ağrısı ve bacak ağrısı
  • Nörolojik bulguların ortaya çıkması
  • Cauda sendromu( idrar kaçırma ya da yapamama, kasık bölgelerinde his kaybı, bacaklarda ani güç kaybı), diğeri de hastada düşük ayak gelişmesidir.

Cerrahi tedavi yöntemleri.

Mikrodiskektomi: Cerrahi mikroskop kullanılarak yapılan girişimlerdir. Anatomik elemanlar büyük ölçüde korunduğu için sonuçlar daha iyidir. Cerrahi sahanın büyütülmesi ve aydınlatılması, cerrahi kesinin küçük olması, ameliyat süresinin ve hastanede kalma süresinin kısa olması yöntemin avantajlarıdır. Günümüzde bel fıtığı tedavisinde altın standart seçenektir.

Minimal invaziv ve endoskopik girişimler: Uygun hastalarda kullanılabilen ve doğru hasta seçimiyle faydalı tekniklerdir.

Ameliyat sonrası izlem

Tek seviyeli ve tek taraflı disk cerrahisinden sonra hasta aynı gün korse kullanmaya gerek olmadan hemen ayağa kaldırılır.Yine aynı gün veya bir sonraki gün evine gönderilir. İlk 4 hafta içinde ani hareketlerden kaçınmak, belden eğilmemek, belden dönme hareketleri yapmamak ve ağır kaldırmamak gerekir. İki hafta sonra bel egzersizlerine ve düz yol yürüyüşlerine başlanabilir.3-4 hafta içinde normal fiziksel hayatına dönebilir.

RANDEVU